繼續微笑 (302 期)

Oct 10, 2004

Fiona

Article

0

闊別歌壇十多年的阿Sam許冠傑本星期會開始他的復出演唱會,很多場都一早爆滿,可見「歌神」的號召力不遜當年。在他的復出宣言中,阿Sam說︰「我發覺現在呢個世界變得愈嚟愈可怕,天災人禍,奸人當道,每個人都唔開心,我自己都唔開心,所以今天我出番嚟同大家見吓面,度一啲又瘋狂又溫馨嘅橋,希望為大家帶來一啲歡樂,宣洩吓心中嘅冤鬱氣!」其實香港這五六年飽歷經濟、政治和SARS瘟疫的重重打擊,大家實在需要輕鬆一下,開心一下。如果情緒得不到適當的宣洩,恐怕大家的精神健康會每況愈下。

這幾十年來,阿Sam的歌在香港都很受歡迎,除了他的歌大都有優美和易記的旋律之外,最重要是他的歌詞可以幽默而深刻地反映現實,很多經典的歌詞更可令我們在做人處世之上有所啟發和鼓勵,令我們豁達之餘亦不忘奮鬥上進。所以阿Sam的復出,對促進香港人的精神健康,有很正面的推動作用。故此今期《醒神集》就以阿Sam復出所唱的新歌歌名《繼續微笑》為題,和大家分享一下阿 Sam 以往作品富啟發性的歌詞︰

豁達開朗,樂天知命—

我懷疑天邊宇宙,有神靈管轄地球,實應要睇通睇透,成敗得失莫追究。(《杯酒當歌》)

遙看天邊飛鳥,原野夕陽照耀,頓覺寧靜舒泰,恨怨漸似開解。方知卻原來,不必盼蓬萊,已是埋藏心內,蓬萊就是愛。(《何處覓蓬萊》)

邊個係天才,邊個係白痴,扮懵定蠢才,冇咁易會知,天才與白痴,你黐定我黐,天才與白痴,冇咁易會知。(《天才與白痴》)

是非有天理,慎言莫冒犯別人。(《沉默是金》)

如果君心裏,常覺有顧慮,前景感到崎嶇,人生有若遊戲,他朝總有轉機。(《這一曲送給你》)

倉卒歲月,世事如棋,每局都光怪陸離,驟晴驟雨人事天天變,有喜亦有悲。(《世事如棋》)

無知井裏蛙,徒望添聲價,空得意目光如麻,誰料金屋變敗瓦。命裏有時終須有,命裏無時莫強求。(《浪子心聲》)

努力奮鬥,積極上進—

嗱嗱聲即刻走去搵嘢做,人必須知道自己嘅用途;快去奮鬥你實會攀得高,你要坐 Benz 靠自己個腦。(《搵嘢做》)

天造之才,皆有其用,振翅高飛,無須在夢中。(《天才白痴夢》)

螞蟻亦要搵嘢食,唔做事確係冇益,少壯就要多努力,來日望自食其力。(《學生哥》)

駛乜無心機,其實做咗鄉里,不要自欺,就有存在趣味,切勿忘記,前路每多生機,只要立心爭氣,你會向高處飛,人生猶如做緊戲,NG咗Take Two 嚟過,就腐朽化神奇。(《腐朽化神奇》)

其實阿Sam還有很多很有意思的歌,但由諗篇幅所限,不能一一盡錄。在此謹祝阿Sam復出演唱會成功,亦祝所有香港人「繼續微笑」!
【撰文︰陳仲謀.香港精神健康促進會主席、精神科專科醫生】

Post by Fiona

Leave a Reply

Your email address will not be published.